Onkelhumoren og funny puns er blevet kult

Onkel- og farhumoren går langt tilbage i tiden. Det er en udtryksform, hvor der er rig mulighed for at slippe det indre legebarn løs, når vi leger med sproget. De underholdende jokes, der tangerer til at indeholde en vis form for pinlighed og plathed, er sjove på den baggrund, at de ikke altid er sjove.

”Jeg ville ønske, jeg cola vær”, ”Nogen ta’r det tungt, andre tarteletter”, ”Bajer dog havde en kold øl” eller ”Tror I appelsiner har lyst til at være juice? Eller bliver de presset til det?” er blot et beskedent udsnit af de populære ordspil jokes.

Hvorfor har funny puns underholdningsværdi?

Underholdningsværdien ved puns, som du eksempelvis kan finde på funny-puns.com, er ikke til at tage fejl af, og når ordspillet kreeres af forskellige ord, som har dobbeltbetydninger eller sammensætningen af flere ord, som du ikke nødvendigvis havde forventet ville give mening i den nye sammenhæng, så er det ikke svært at få grinet frem.

Det ligger i menneskers natur, at vi både vil være ordentlige samfundsborgere, men vi benægter heller ikke ønsket om at blive sluppet løs og kunne være rebelske en gang imellem. ”Regler er til for at blive brudt” er et pragteksemplar på denne tankegang, og disse såkaldte funny puns har egenskaber og kvaliteter, som vi ikke kender fra den almindelige sprog-norm.

Og det kan virke lidt malplaceret, at du fortæller dine kammerater, at ”deres humor er virkelig lam”, hvorefter de kan associere lam med to forskellige ting. Det er oftest et forsøg på ikke kun at bryde med sprogets normer, men også med de sociale normer for, hvad der er acceptabelt.

Funny puns til brug i dannelsen

Vi bruger mange år på at lære hinanden, hvordan ordene hænger sammen, hvad de betyder, hvordan de skal udtales og hvad der grammatisk er korrekt. Det er et forsøg på at lære at kommunikere med hinanden i det offentlige rum, så vi alle formår at ”snakke det samme sprog”. Men ironisk nok, så spiller funny puns lidt puds med dette.

Nogle mener at denne type humor bliver brugt til dannelse af vores yngre generationer, så de bliver klædt på til at begå sig i sprogets univers. Andre mener tværtimod, at det beskytter de små poder i den forstand, at pinligheden ikke bliver en farlig størrelse – men fungerer som en del af livet. Funny puns er også en universel underholdningsmetode, der praktiseres på forskellige sprog.